Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen om jezelf en je bedrijf te beschermen. Dit kan overweldigend zijn, want welke verzekeringen zijn nou écht belangrijk? In dit artikel bespreken we de belangrijkste verzekeringen waar je als ZZP'er aan moet denken.

Financiële zekerheid

Een van de belangrijkste redenen om een verzekering af te sluiten als ZZP'er is financiële zekerheid. Wanneer je als ZZP'er zonder verzekering te maken krijgt met schade of diefstal, kan dit leiden tot hoge kosten die je wellicht niet kunt dragen. Een verzekering biedt financiële bescherming en kan ervoor zorgen dat je niet failliet gaat als gevolg van onvoorziene gebeurtenissen.

ZZP aansprakelijkheidsverzekering

Als ZZP'er ben je aansprakelijk voor schade die je tijdens het uitoefenen van je werk veroorzaakt aan anderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je per ongeluk een kop koffie over de laptop van een klant gooit, of als je een fout maakt waardoor je klant financiële schade lijdt. Een zzp aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade. Zo hoef je niet zelf op te draaien voor de kosten en voorkom je financiële problemen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ZZP'er ben je niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken, je geen inkomen hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt ervoor dat je toch een inkomen hebt als je niet kunt werken. Let op: een AOV kan duur zijn. Vergelijk verschillende aanbieders en kies een verzekering die past bij jouw situatie.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Naast de aansprakelijkheidsverzekering is het ook belangrijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan eigendommen van anderen die ontstaat tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een dure camera van een klant kapotmaakt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als ZZP'er kun je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt schade die ontstaat als gevolg van een fout of verkeerd advies dat je als professional hebt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een accountant die een fout maakt in de boekhouding van een klant, waardoor de klant schade lijdt.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan van pas komen als je in een juridisch conflict belandt. Bijvoorbeeld als een klant niet betaalt of als je een geschil hebt met een leverancier. De verzekeraar helpt je dan bij het oplossen van het conflict en dekt de kosten van de rechtszaak als het nodig is.

Pensioenverzekering

Als ZZP'er bouw je niet automatisch pensioen op. Het is daarom verstandig om zelf een pensioenverzekering af te sluiten. Er zijn verschillende soorten pensioenverzekeringen, zoals een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct. Vergelijk de mogelijkheden en kies een verzekering die bij jou past.