Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als fietser ben je namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer, dus een aanrijding kan altijd gebeuren. Ook al doe je nog zo voorzichtig. Waarom dien je een schadeclaim in als je als fietser aangereden bent? Wat doe je op het moment van aanrijding? Waarom schakel je een schade letsel advocaat in? Lees snel verder.

Waarom dien je een schadeclaim in als je als fietser aangereden bent?

Volgens de wet is het ingeregeld dat je als fietser beschermd bent bij een verkeersongeval met een auto. De automobilist is verplicht om de schade te vergoeden die ontstaat. Ook als de verkeersfout door de fietser is gemaakt. Dan is de schade voor vijftig procent te wijten aan de fietser zelf en vijftig procent aan de automobilist. Het is daarom dus altijd slim om een schadeclaim in te dienen als je als fietser betrokken bent bij een aanrijding. Bij kinderen tot veertien jaar wordt alle schade vergoed. Bij volwassenen kan het oplopen tot honderd procent, na toepassing van de billijkheidscorrectie.

Wat doe je op het moment van aanrijding?

Op het moment van aanrijding maak je foto’s van de schade en van het opgelopen letsel. Dit doe je altijd direct en niet achteraf, want dan kunnen de foto’s bij de aansprakelijkstelling gevoegd worden. Dit is namelijk bewijs van de aard van het ongeluk en bewijst de ernst van ongeval. Hoe meer foto’s hoe beter. Dit kan de schade letsel advocaat gebruiken om de automobilist aansprakelijk te stellen. Vraag daarnaast contactgegevens van alle getuigen. Mocht er een discussie ontstaan over de aansprakelijkheid, dan schakel je de getuigen in, die een verklaring kunnen geven over het ongeval. En vul daarnaast een schadeformulier in. Hier wordt belangrijke informatie op ingevuld zoals de verzekeringsgegevens van de automobilist en de gegevens van de getuigen.

Waarom schakel je een schade letsel advocaat in?

Als je als fietser aangereden bent door een automobilist, dan kan je een schade letsel advocaat inschakelen die je helpt de schade te declareren. De verzekeraar van de automobilist betaalt namelijk alle letselschade, maar ook alle advocaatkosten. Dit is opgenomen in de wet. Dus voor een fietser is het gratis om een schade letsel advocaat in te schakelen. De advocaat kan de aansprakelijkheid onderzoeken, aansprakelijkheidsstelling opstellen, voorschot op de letselschade regelen, onderhalen over de letselschade, een medisch adviseur inschalen en zorgen dat de letselschade maximaal uitgekeerd wordt.